Bezbjednost na Internetu ključna u vrijeme epidemije koronavirusa

O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA BEZBJEDNOST NA INTERNETU KLJUČNA U VRIJEME EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Prijetnje na Internetu nisu novost, ali usred globalne pandemije COVID-19 kada se većina aktivnosti preselila u online okruženje, rizici po društvo, ekonomiju i našu djecu su se izuzetno umnožili.

To je ocijenio izvršni direktor Telenor-a Branko Mitrović povodom Međunarodnog dana bezbjednosti na Internetu koji se ove godine obilježava pod sloganom “Zajedno za bolji Internet”.

“U digitalnom svijetu današnjice nasilje na Internetu i van njega često se prepliću i stvaraju jedan začarani krug. Zato je veoma važno da svi, a naročito djeca i mladi  budu pažljivi kako u realnom tako i u virtuelnom svijetu, jer online nasilje pravi offline ožiljke,” kazao je Mitrović.

On je kazao da se ovom temom kompanija Telenor strateški bavi već više od deceniju kada je postalo jasno da je razvoj savremenih tehnologija iznjedrio neophodnu životnu vještinu novog milenijuma – digitalnu pismenost.

“Zato je dužnost svih nas kao društva da adekvatno reagujemo, i da zajednički gradimo kulturu nenasilnog rješavanja konflikata i istovremeno radimo na digitalnom opismenjavanju građana od najmlađeg uzrasta na dalje,” poručio je Mitrović.

U tom smislu, ističe Mitrović, važno je da shvatimo da smo svi na istom zadatku kako roditelji i staratelji, nastavnici, donosioci odluka, tako i tehnološke kompanije.

“Svi imamo svoju odgovornost u ovom procesu i Telenor je veoma savjesno I odgovorno pristupio svom dijelu posla,” kazao je Mitrović podsjećajući na brojne aktivnosti koje je u saradnji sa partnerima ta kompanija pokrenula.

“Kako bi podigli svijest o rizicima na Internetu i važnosti edukacije adolescenata za bezbjedno korišćenje tehnologije Telenor je, u saradnji sa UNICEF-om, podržao projekat “Bezbjednost na internetu u doba pandemije COVID-a-19” koji je realizovala NVO Digitalizuj.Me,” istakao je prvi čovjek Telenor-a.

NVO Digitalizuj.me je uz podršku Telenor-a i UNICEF-a kreirala i besplatan priručnik za adolescente „Bezbjednost na Internetu u doba pandemije COVID-a-19“, koji možete preuzeti na linku https://digitalizuj.me/2020/11/bezbjednost-na-internetu-pandemije-covid-a-19/.

“U saradnji sa UNICEF-om kroz kampanju „Zaustavimo nasilje“ razvili smo i obrazovnu igricu NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, kao i putem sajta www.netprijatelji.me,“ kazao je Mitrović.

On je podsjetio i da je kompanija Telenor kroz projekat #SurfujPametno, zajedno sa partnerima, edukovala preko 20.000 osnovaca iz 20 opština u Crnoj Gori o online bezbjednosti. Oni su kroz 490 interaktivnih radionica prošli obuku o tome kako koristiti internet i društvene mreže, kako surfovati pametno i izbjegavati opasne i nepoželjne sadržaje.