Još jedna uspješna godina #SurfujPametno inicijative

Share this:

Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA JOŠ JEDNA USPJEŠNA GODINA #SURFUJPAMETNO INICIJATIVE

Share this:

NAZAD
 
(Podgorica, 13. jun 2015.) – Četvrta godina #SurfujPametno inicijative Telenor fondacije, u sklopu koje je više od pet hiljada osnovaca širom Crne Gore od februara do maja sticalo znanje o bezbjednom korišćenju Interneta, danas je završena u Delta City-ju, velikim događajem koji je okupio glavne učesnike inicijative. Partneri Telenor fondacije u realizaciji Inicijative su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman, Udruženje Roditelji i kompanija fleka, čiji su predstavnici pružili podršku Inicijativi i na samom događaju. Ovogodišnji saradnik #SurfujPametno inicijative je i NVO Teatar Mladih.
Finalisti foto i video konkursa na temu „Šta za tebe znači #SurfujPametno?“ i ambasadori sigurnog interneta još jednom su na zabavan i inovativan način potvrdili svoje znanje o sigurnom ponašanju na Internetu.
 
Događaj je obuhvatio putovanje kroz vrijeme, razgovor sa poznatima ali, što je najvažnije, bio je još jedna potvrda koliko je #SurfujPametno važan za djecu i da njihova bezbjednost mora biti jednako važna u digitalnom svijetu, kao i u stvarnom životu. Foto i video priče mladih autora su pokazale da je doživljaj #SurfujPametno inicijative individualan, ali da svakog učenika stalno podsjeća da je internet zabavno mjesto ukoliko mu pristupamo na siguran način.
 
Glumica Dubravka Drakić i istaknuti član digitalne zajednice Nikola Vulić su svojim motivacionim govorima kroz prizme roditelja, odnosno pasioniranog gejmera još jednom objasnili djeci da je internet koristan i zabavan, ali da prije svega mora biti bezbjedan, kako bi smo mogli da iskusimo sve njegove prednosti.
 
Autorima najboljih priča se obratio i izvršni direktor Telenora Majkl Malvebo, koji je pozdravljajući okupljene osnovce kazao da niko nije mogao da pretpostavi kakvim intenzitetom će inicijativa da se razvija. „Izuzetno je zadovoljstvo biti dio #SurfujPametno priče i gledati kako broj edukovanih osnovaca raste a Inicijativa se, kao i globalna mreža, razvija i prilagođava. Siguran sam da ćemo i u godinama koje su pred nama biti tu za nove generacije učenika i da ćemo im na raspolaganje staviti tehnologije i edukaciju na najboljem nivou“, kazao je Malvebo.
 
Na otvaranju svečanosti sekretar Ministarstva prosvjete, Slobodan Filipović rekao je da je jedan od zadataka Ministarstva prosvjete da inicira edukaciju djece u smislu korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, razvija njihov osjećaj za pravilno korišćenje ove globalne mreže i omogući podršku našoj mlađoj populaciji i obrazovnim ustanovama. On je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete pokrenulo kreiranje kvizova pod nazivom Pokaži šta znaš prilagođenih osnovcima ali i široj populaciji, koji se nalaze na adresi www.pokazistaznas.edu.me i koji su postali sastavni dio Inicijative Surfuj Pametno.  Filipović je naglasio da će Ministarstvo prosvjete nastaviti kroz niz planskih aktivnosti usmjerenih na zaštitu računara, edukovanje nastavnog kadra i samih učenika, da podržava i unaprijeđuje bezbjednost naših mladih u internet svijetu.
 
Sandra Veličković, sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, uvjerena je da je broj djece na koje je Inicijativa uticala mnogo veći od broja djece koja su direktno učestvovala u projektu. “Djeca, kao najveći korisnici interneta, ovaj medij doživljavaju kao sredstvo za zabavu i razonodu i predstavljaju  potencijalno najranjiviju kategoriju u sajber prostoru, zbog čega je, sasvim prirodno, njihova zaštita u virtuelnoj sredini jedan od naših prioriteta. Uvjerena sam da je javnost u Crnoj Gori, odnosno djeca na koje je Inicijativa #SurfujPametno usmjerena, prepoznala misiju projekta, naučila poruku koju šaljemo, te da su kroz ovu Inicijativu i formu vršnjačke edukacije ovu lekciju naučili ne samo pomenutih 14.200 djece već i mnogi njihovi vršnjaci“, saopštila je Veličković.