Sigve Breke, novi generalni direktor Telenor grupe

Share this:

Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA SIGVE BREKE, NOVI GENERALNI DIREKTOR TELENOR GRUPE

Share this:

NAZAD
 
(Podgorica, 12. maj 2015.) – Upravni odbor Telenor grupe imenovao je Sigvea Brekea za novog predsjednika i generalnog direktora Telenor grupe, koji preuzima dužnosti od Jona Frederika Baksasa 17. avgusta ove godine. Sigve Breke je izvršni potpredsjednik i direktor azijskih operacija u okviru Telenor grupe. U Telenor je došao 1999. godine i od tada je bio na nekoliko izvršnih pozicija u kompaniji.
 
„Sigve Breke ima bogatu radnu biografiju kao direktor Telenorovih azijskih operacija i dio rukovodstva Grupe od avgusta 2008. godine. Njegova vodeća uloga u našoj azijskoj priči uspjeha u kombinaciji sa ogromnim međunarodnim iskustvom i liderskim sposobnostima biće od velikog značaja“, kaže Svein Aser, predsjedavajući Upravnog odbora Telenor grupe.
 
Sigve Breke imao je veoma važnu ulogu u pozicioniranju Telenor grupe kao vodećeg međunarodnog mobilnog operatora. Pod njegovim vođstvom, Telenor je dobio više od 100 miliona korisnika u Aziji. Postignute vrijednosti u Aziji su značajne, i ovaj region sada predstavlja više od 40 odsto ukupne vrijednosti Telenor grupe. Telenor se nalazi u poziciji da nastavi sa dobrim rezultatima u narednom periodu, tako što će obezbijediti internet za sve.
 
„Velika mi je čast to što sam dobio priliku da predvodim Telenor grupu. Uspjeh naše kompanije u Norveškoj i svijetu rezultat je sposobnosti Telenor grupe da obezbijedi usluge digitalne komunikacije, koje naši korisnici istinski vrjednuju. Telenorova strategija, uključujući naše finansijske prioritete, jeste kreiranje čvrste platforme koja će stvoriti vrijednosti za naše dioničare, kao i nastavak rasta u Norveškoj, Evropi i Aziji. Bez sumnje ćemo osjetiti vrijednosti prilika koje nastaju iz snažne potražnje internet usluga i radujem se sprovođenju strategije zajedno sa naših 33 000 zaposlenih“, kaže Sigve Breke.
 
Jon Fredrik Baksas odlazi sa svoje pozicije nakon što je 13 godina bio na funkciji predsjednika i generalnog direktora kompanije. U septembru 2014. on je produžio svoj mandat za godinu dana, do kraja 2015. Tokom pripreme za odlazak u penziju Baksasa, Upravni odbor kompanije Telenor temeljno je pristupio traženju nasljednika za njegovu poziciju, za koju se prijavio veliki broj internih i eksternih kandidata. Baksas će i dalje biti na poziciji savjetnika Upravnog odbora do kraja 2016. godine, kao i na poziciji predsjednika GSMA, globalne organizacije za mobilne operatore.
 
„Jon Fredrik Baksas učinio je Telenor internacionalnom, modernom kompanijom za telekomunikacije svjetskog ranga i poznatim norveškim brendom. Mislim da je Fredrik jedan od najvažnijih lidera u ovoj industriji u Norveškoj u novije vrijeme“, kaže Svein Aser.
 
Jon Fredrik Baksas bio je na poziciji predsjednika i generalnog direktora Telenor grupe od juna 2002. godine. Prije toga, radio je kao zamjenik generalnog direktora i generalni finansijski direktor. U tom periodu, Telenor se značajno razvijao, rastao je broj korisnika, prihodi kao i tržišna vrijednost kompanije. Telenor je danas vodeća kompanija za mobilne telekomunikacije koja posluje na 13 tržišta i ima više od 190 miliona mobilnih korisnika širom svijeta. Dok je Baksas bio na čelu kompanije, prihodi su porasli sa 49 milijardi na 107 milijardi norveških kruna, a tržišna vrijednost kompanije sa 45 milijardi na 270 milijardi norveških kruna. Ono što je značajno uticalo na ovaj rast je i razvoj kompanije u Aziji.
 
„Voditi Telenor tokom perioda ubrzanog razvoja i velikih tehnoloških promjena bilo je i uzbudljivo i vrijedno iskustvo. Upravni odbor smatra da je Sigve Breke savršen kandidat koji može da nastavi proces razvoja Telenora i stvaranja vrijednosti. Blisko smo sarađivali dugi niz godina i njegovo poznavanje posla, usredsrijeđenost na klijente kao i praktičan pristup menadžmentu znače sjajnu budućnost za kompaniju”, kaže Jon Fredrik Baksas.
 
Breke je radio kao pomoćnik ministra (državni sekretar) odbrane od 1993. do 1996. godine. Završio je master studije za državnu upravu na Univerzitetu Harvard  (John F. Kennedy School of Government), gdje je radio i kao viši naučni saradnik.
 
Za dodatne informacije:
Kontakt:
Ana Mijanović
Specijalista za medije