Zajedno stvaramo sigurno digitalno okruženje

Share this:

Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA ZAJEDNO STVARAMO SIGURNO DIGITALNO OKRUŽENJE

Share this:

NAZAD
 
Ovogodišnja #SurfujPametno inicijativa zaokružena je I Genius takmičenjem, na kojem su učenici pokazali odlično znanje o bezbjednom korišćenju Interneta.
 
(Podgorica, 14. jun 2014. godine) – Oko 400 učenika iz 70 crnogorskih osnovnih škola danas su se okupili u Podgorici, gdje su na završnoj aktivnosti #SurfujPametno Inicijative provjerili svoje znanje o upotrebi Interneta na „I Genius“ takmičenju. U organizaciji kompanije Telenor i Telenor fondacije 210 osnovaca iz svih opština se, uz pomoć ambasadora sigurnog Interneta – vršnjačkih edukatora, pripremalo za veliko finale na kojem su najveći nivo znanja o sigurnom digitalnom okruženju pokazali predstavnici OŠ „Luka Simonović“ iz Nikšića. Iz Nikšića je bila i drugoplasirana ekipa OŠ „Dušan Bojović“, dok su treće mjesto osvojili učenici OŠ „Dušan Obradović“ iz Žabljaka. Pobjednici su nagrađeni telefonima koje su obezbijedile kompanije Samsung i Roaming, a Telenor je dodatno nagradio sve učesnike na današnjem događaju.
 
Na otvaranju je izvršni direktor Telenora Majkl Malvebo pozdravio preko 400 učenika i gostiju i istakao da će se preko novoosnovane Telenor Fondacije nastaviti ulaganje u mlade i obrazovanje, na inovativan način. „Pored mnogo različitosti i bez obzira iz koje crnogorske opštine dolazimo, svi smo dio jednog istog digitalnog okruženja koje Telenor nastoji da učini sigurnijim mjestom, posebno za naše najmlađe. Veličina #SurfujPametno Inicijative jeste to što iz godine u godinu shvatamo važnost bezbjednosti na Internetu i širimo tu poruku ljudima oko nas“, rekao je Malvebo.
On se zahvalio ambasadorima sigurnog Interneta za posvećenost ovoj Inicijativi, ali i partnerima i zaposlenima. „Ovo je zajednički uspjeh svih nas, jer je priča o bezbjednosti djece na Internetu stigla do svake opštine i do svakog roditelja u Crnoj Gori“, dodao je Malvebo.
Pored Malveba, u oficijelnom dijelu gostima su se obratili Radule Novović iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kao i Vesna Vučurović iz Ministarstva prosvjete.
 
Ove godine inicijativa je obuhvatila 5 200 učenika iz osnovnih škola, koji su tokom 214 trening radionica stekli znanja o pametnom korišćenju globalne mreže.
Važnost #SurfujPametno Inicijative prepoznali su i u omladinskoj organizaciji „Centar e8“ čiji je predstavnik Vojkan Arsić bio gost ovogodišnjeg Foruma na temu bezbjednosti djece na Internetu. Arsić je podijelio s mladima svoje višegodišnje iskustvo omladinskog radnika i vršnjačkog edukatora. Mlada dizajnerka iz Podgorice Andrijana Vešović, autorka prepoznatljivog projekta pod nazivom "Zombijana crta Twitter", koje je ujedno zaslužna i za vizuelni identitet #SurfujPametno iskazala je zadovoljstvo što godinu dana učestvuje u ovoj Inicijativi jer je i sama na vrijeme prepoznala kako da Internet iskoristi na pravi način. “Djeci je danas potreban neko da im objasni da Internet nije igračka, već mnogo ozbiljniji alat, a Surfuj Pametno je upravo njihov vodič ka tome“, kazala je Vešović.
 
Pored Vešović koja je takođe učestvovala na Forumu, profesor Anđelko Lojpur, član Upravnog odbora Telenor fondacije i Predsjednik Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost Crne Gore uzeo je aktivno učešće i govorio o značaju Interneta u obrazovanju.
 
Partneri kompanije Telenor i Telenor fondacije u realizaciji Inicijative su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman, Udruženje Roditelji i kompanija fleka