Surfuj Pametno

Share this:

Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST ODGOVORNO POSLOVANJE SURFUJ PAMETNO

Share this:

 

Peta godina inicijative #SurfujPametno 


„Djeca su posebno u centru naše pažnje, zato u Telenoru koristimo svaku priliku da izgradimo sigurnu digitalnu budućnost i podignemo svijest učenika, nastavnika i roditelja o tome kako internet može donijeti najviše koristi. Trudimo se da stvorimo online svijet u kojem će se djeca osjećati sigurno i koji će moći bezbrižno da istražuju.“
Sandra Štajner, Generalna direktorka Telenora Crna Gora 

Obilježili smo petu godišnjicu pametnog putovanja po crnogorskim osnovnim školama koje Telenor fondacija organizuje zajedno sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Teatrom mladih. Ova inicijativa već pola decenije pomaže da se djeca edukuju o bezbjednoj upotrebi interneta putem interaktivnih radionica koje se izvode širom Crne Gore. Učenici šestog i sedmog razreda upoznaju mehanizme zaštite od opasnosti na internetu, a radionice su prilagođene njihovom znanju i navikama. Tokom 2016. godine radionice su bile realizovane u 17 gradova i 39 osnovnih škola za preko 5000 djece. 

Uspješan završetak pete godine realizacije inicijative #SurfujPametno obilježen je velikim međuškolskim takmičenjem u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Najviše znanja pokazali su učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Berana, drugo mjesto osvojio je tim Osnovne škole „Braća Labudović“ iz Nikšića, a treće ekipa Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Podgorice. Nagradu za poseban doprinos projektu i razvoju informacionog društva u Crnoj Gori dobila je Osnovna škola „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja. Video poruke o značaju bezbjednog interneta djeci su uputili i trener Dragan Adžić, košarkaš Vlado Šćepanovič, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, glumac Mladen Nelević, učenica Majda Šukurica i članovi benda Highway.

Od početka inicijative #SurfujPametno za prethodnih pet godina edukovano je više od 20.000 osnovaca iz 20 opština u Crnoj Gori. Oni su kroz 490 interaktivnih radionica prošli obuku o tome kako koristiti internet i društvene mreže, kako surfovati pametno i izbjegavati opasne i nepoželjne sadržaje.