Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VIJESTI GESTOVNI PREVODILAČKI SERVIS U SLUŽBI GLUVONIJEMIH OSOBA
NAZAD
 

Gestovni prevodilački servis u službi gluvonijemih osoba


(Podgorica, 22.02.2018) – Gestovni prevodilački servis, koji omogućava gluvonijemim osobama pomoć pri poteškoćama u komunikaciji sa pojedincima i institucijama koji ne razumiju njihov jezik, uspješno funkcioniše od novembra prošle godine. 


Servis funkcioniše tako što gluvonijema osoba, putem video poziva, kontaktira prevodioca i na znakovnom jeziku mu pojasni šta želi da on prevede. Na taj način, gluvonijeme osobe mogu lakše obavljati svakodnevne aktivnosti i komunicirati sa svojim okruženjem koje ne poznaje znakovni jezik.


Prema riječima koordinatora servisa, Alena Babačića, u Crnoj Gori postoji značajan broj gluvonijemih osoba kojima je potrebna pomoć pri komunikaciji. „Svaki njihov odlazak u poštu, prodavnicu, bolnicu, ili neku od institucija je otežan. Sada, zahvaljujući Gestovnom prevodilačkom servisu, komunikacija je umnogome olakšana, a gluvonijeme osobe imaju podršku da premoste prepreke u svakodnevnom životu “.


Servis je dostupan gluvonijemim osobama svakog radnog dana od 10 do 14 časova, putem broja telefona 069 680 612. Od kada je zvanično počeo sa radom, svake sedmice više desetina ljudi koristi prevodilačke usluge. 


Razvoj servisa  podržala je Telenor fondacija, na petom konkursu ,,Uključi se digitalno. Projekat realizuje NVO Gestovni prevodilački servis, po ugledu na slične prevodilačke usluge koje se primjenjuju u Danskoj.