Završena peta godina inicijative #SurfujPametno

Share this:

Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VIJESTI ZAVRŠENA PETA GODINA INICIJATIVE #SURFUJPAMETNO

Share this:

NAZAD
 
Internet bezbjedan za djecu zadatak cijelog društva
 
Uspješan završetak pete godine realizacije inicijative #SurfujPametno i obilježen je danas velikim međuškolskim takmičenjem u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Timovi učenika šestog i sedmog razreda koji su u školama ostvarili najbolji rezultat na kvizu o bezbjednom internetu danas su se takmičili za prva tri mjesta. Najviše znanja pokazali su učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ iz Berana, drugo mjesto osvojio je tim Osnovne škole ,,Braća Labudović“ iz Nikšića, a treće ekipa Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ iz Podgorice.
 
Nagradu za poseban doprinos projektu i razvoju informacionog društva u Crnoj Gori dobila je Osnovna škola ,,Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja. Nagrade finalistima i njihovim školama obezbijedili su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete i Telenor fondacija. Priznanja su uručili generalni direktor za promociju informacionog društva, Ivica Ivanović, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje, Arijana Nikolić Vučinić i menadžerka Telenor fondacije, Nataša Đurđić.
 
Današnjem događaju, osmišljenom kroz interaktivni zabavni program koji ukazuje na značaj novih tehnologija i digitalizaicije, prisustvovalo je oko 600 djece. U duhu te ideje, potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović, ministar prosvjete Predrag Bošković i generalna direktorka Telenora Crna Gora Sandra Štajner djeci su se obratili video porukama.
 
Lazović je podsjetio da Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije od samog počekta učestvuje u projektu, koji je značajno doprinio razvoju informacionog društva u Crnoj Gori. ,,Činjenica da je preko 20 000 osnovaca prošlo izuzetno korisnu obuku o tome kako koristiti interent i društvene mreže, kako surfovati pametno i izbjegavati opasne i nepoželjne sadržaje, govori o tome da je ovaj projekat opravdao svoju funkciju“ poručio je Lazović i dodao da je namjera cijele društvene zajednice da djecu zaštiti od opasnosti na internetu.
 
I ministar Bošković poručio je da je važno stalno opominjati na izazove u korišćenju elektronskih komunikacija, dinamične oblasti koja se ubrzano razvija. ,,Uloga Ministarstva prosvjete i zaposlenih u prosvjeti jeste upravo da ukažu na opasnosti na koje možemo naići upotrebom elektronskih komunikacija, zato sam siguran da je u proteklih pet godina na najbolji način mladima ukazano kako da bezbjedno koriste internet. Nastavićemo aktivnosti na ovom polju kako bismo i novim generacijama skrenuli pažnju na potencijalne opasnosti“, rekao je Bošković.
 
Generalna direktorka Telenora Crna Gora Sandra Štajner istakla je da se, tokom pet godina, u inicijativu #SurfujPametno postepeno uključivao sve veći broj djece iz 150 crnogorskih osnovnih škola. ,,Inicijativa je dio strateškog cilja kompanije Telenor da, uz pomoć interneta, poveže sve ljude, ali i da omogući njegovu bezbjednu upotrebu. Djeca su posebno u centru naše pažnje, zato u Telenoru koristimo svaku priliku da izgradimo sigurnu digitalnu budućnost i podignemo svijest učenika, nastavnika i roditelja o tome kako internet može donijeti najviše koristi. Trudimo se da stvorimo online svijet u kojem će se djeca  osjećati sigurno i koji će moći bezbrižno da istražuju “, kazala je Štajner.
 
Video poruke o značaju bezbjednog interneta danas su djeci uputili i trener Dragan Adžić,  košarkaš Vlado Šćepanovič, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, glumac Mladen Nelević, učenica Majda Šukurica i članovi beda Highway.
 
Projekat #SurfujPametno realizuju Telenor fondacija, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ombudsman i NVO Teatar mladih. Kroz interaktivne radionice, ove godine su djeca iz 39 osnovnih škola u 17 gradova Crne Gore učila  o pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i reagovanja u slučaju da naiđu na opasnost. U toku je priprema posebne brošure namijenjene djeci i roditeljima, sa odgovorima na izazove na koje nailaze u digitalnom svijetu.